Заради пандемията от коронавирус хиляди българи се прибраха в България

...
 Заради пандемията от коронавирус хиляди българи се прибраха в България
Коментари Харесай

200 000 българи се прибраха на пожар

 

Заради пандемията от ковид хиляди българи се прибраха в България единствено през последните седмици.

23 000 сънародници са се завърнали у нас единствено през миналото денонощие. Това заяви шефът на Оперативния щаб професор Венцислав Мутафчийски, представен от Нова тв. От тях 8 000 са кацнали на родна земя със аероплан, а още 15 000 са предпочели сухопътен превоз. Така общият брой на завърналите се в България единствено от началото на март до момента доближава 200 000.

Все още обаче има сънародници, които не съумяват да се приберат, макар желанието им. Пред NOVA българи алармираха, че стоят като заложници в зимен курорт в Австрия.  Други останаха под карантина в Панама. Карибски плаж, слънце, музика и цялостно безвремие - по този начин минават последните две седмици за Дянко Комитов, който работи в Панама и оказва помощ за построяването на един от най-известните фестивали в страната.

„ Фестивалът е на един от най-дивите плажове в Централна Америка и съвсем нямаше интернет, по тази причина не знаехме за ковид “, споделя той. Комитов, както и повече от 1 500 души схващат за пандемията когато плажът е обкръжен от армията. Реакцията на локалните управляващи е светкавична, защото Панама се оказва най-сериозно наранена страна от Централна Америка с над 100 доказани случая на вируса.

По това време на плажа има представители на над 70 страни. „ Идеята на фестивала е, че събира племена от целия свят – имаше от Азия, от Африка, от Италия, от Нова Зеландия ”, споделя още Дянко Комитов. На всеки е изработен тест и се вижда, че заболели измежду тях няма. Дидо обаче към момента не може да напусне страната – има самолетен билет за края на април, а най-евтиният, който може да купи в този момент, започвали от 2 000 евро. Това го принуждава да предприеме друга стъпка – с другари е наел къща в прилежащ град, където самичък се е сложил под карантина.

Той обаче не е единственият съотечественик, който не съумява да се прибере у нас. Заради пандемията още десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия – останали без работа, без пари и без опция да си тръгнат: „ Аз им споделих, ние тук няма да умрем от ковид, а от инсулт несъмнено към този момент “, разяснява Пламка Петрова.

От външно министерство оповестиха, че по изключение, българите ще бъдат пропуснати от австрийските управляващи през построените контролни пунктове, само че единствено при изискване, че потвърдят желанието си непосредствено да изоставен територията на Австрия.

 А откакто се завърнат у нас, за тях, както и всички завърнали се от чужбина, ще важи общата карантина. „ За тези, които са открити като инфектирани, за тях не важи срокът от 14 дни. Той е 21 дни и по-късно две негативни проби “, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски. От външно министерство припомнят на жителите да не подхващат пътувания отвън страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР